GATAVOT

Vjetnamiešu pavasara rullīši ar zemesriekstu mērci

Ballītēm, piknikiem un pusdienu kastītei
2 personām
Pagatavošanas laiks — 
45 min
Vegānisks
2 personām
PAgatavošanas laiks:
45 min
Vegānisks

Kā man patīk šī gada maijs! Vakar 23:30 nācām mājās no kino, gaiss bija neticami silts un smaržoja pēc ceriņiem. Pat plānais džemperis likās par biezu. Un labākais ir tas, ka visa vasara vēl tikai priekšā. Es jau nevaru sagaidīt visus tos piknikus, pludmales dienas, nakšņošanu teltīs un vakara peldes, ko nesīs šī vasara. Un arī visus garšīgos un svaigos dārzeņus, augļus un ogas. Jo ko gan citu lai vasarā ēd?
Šie pavasara rullīši ir ļoti laba iesildīšanās vasaras sezonai. Pagatavojami daudz vienkāršāk, nekā šķiet, tie garšo pēc dārza ballītes, piknika pie jūras vai kino vakara draugu lokā. Ļoti koši, svaigi, kraukšķīgi, bet sātīgumu nodrošinās karamelizētais tofu (ko, starp citu, varētu vienu pašu arī ēst) un krēmīgā zemesriekstu mērcīte.

  • 80 g smalko rīsu nūdeļu
  • 1 ēdamkarote sezama eļļas (var aizvietot ar olīveļļu vai kokosriekstu eļļu)
  • 200 g cietā jeb firm tofu
  • 3 ēdamkarotes sojas mērces
  • 3 ēdamkarotes kļavu sīrupa (vai medus)
  • 6 rīsu papīra loksnes
  • 1/2 garā gurķa, sagriezta strēmelēs
  • 1/2 burkāna, sagriezta strēmelēs
  • 1/2 sarkanās paprikas, sagrieztas strēmelēs
  • Liela sauja svaigu piparmētras lapiņu
  • Liela sauja svaigu koriandra lapiņu

Zemesriekstu mērcei:

  • 3 ēdamkarotes zemesriekstu sviesta
  • 2 ēdamkarotes sojas mērces
  • 2 ēdamkarotes kļavu sīrupa (vai medus, vai brūnais cukurs)
  • 1/2 laima sula
  • 1 tējkarote Sriračas vai citas čili mērces
  • Pāris ēdamkarotes ūdens
  • Tofu ietin papīra vai virtuves dvielī, uzliec virsū kaut ko smagu (grāmatas, katlu u.c.) un atstāj uz 20 minūtēm.
  • Pagatavo nūdeles pēc instrukcijas uz iepakojuma.
  • Bļodiņā samaisi 3 ēdamkarotes sojas mērces ar 3 ēdamkarotēm kļavu sīrupa. Tofu sagriez mazos taisnstūrīšos.
  • Pannā uzkarsē sezama eļļu un liec cepties tofu. Cep, līdz tofu gabaliņi zeltaini apbrūnējušino visām pusēm.
  • Pārlej tofu pāri sojas mērces – kļavu sīrupa maisījumu, izmaisi un maisot cep vēl vismaz 3 minūtes, līdz mērce ir karamelizējusies un aplipusi ap tofu.
  • Rīsu papīra loksni iemērc aukstā ūdenī uz 1 minūti, līdz tā kļūst mīksta. Ļoti uzmanīgi izņem to no ūdens un izklāj uz darba virsmas (dēlīša vai galda).
  • Rīsu papīra apakšējā trešdaļā liec nedaudz nūdeļu, sagriezto dārzeņu, piparmētras un koriandra lapiņas, kā arī 2 vai 3 tofu gabaliņus.
  • Pārloki pildījumam pāri apakšējo rīsu papīra malu, ieloki sānus uz iekšu (uz vidu) un rullē uz augšu, līdz rullītis ir aizrullēts.
  • Bļodiņā kārtīgi samaisi visas zemesriekstu mērces sastāvdaļas, izņemot ūdeni. Beigās pamazām pievieno ūdeni un maisi, līdz izveidojas krēmīga, bet ne pārāk bieza konsistence.
  • Pārgriez rullīšus uz pusēm un pasniedz ar zemesriekstu mērci.