GATAVOT

Vistas – makaronu zupiņa

Komforts lietainām dienām
5 personām
Pagatavošanas laiks — 
2h
5 personām
PAgatavošanas laiks:
2h

Kurš gan neatceras bērnības klasiku – makaronu zupiņu. Īsts komforts un siltums, par to domājot vien. Gribas šo ēdiena atmiņu nodot arī saviem bērniem, tāpēc uzvārīju lielu katlu ar gardu un veselīgu vistas – makaronu zupu. Ausma apēda 2 porcijas un prasīja vēl. Augustam jau standartā garšo viss, kur ir makaroni (bez gaļas gan, protams).

Labākā daļa šajā zupā ir pašgatavotais buljons. Jā, ir tik viegli nopirkt veikalā buljona kubiņu vai pulverīti un atšķaidīt ar ūdeni, bet tas nu galīgi nestāv klāt "īstajai mantai". Arī es, protams, steidzīgām reizēm glabāju plauktā buljona kubiņu, bet cenšos aizvien biežāk ieplānot zupas ēšanu laicīgi un vārīt buljonu pati. Tā garša beigās ir visu pūļu vērta.

Buljonam:

  • ~1kg vistas (ar kauliem un gaļu)
  • 2 burkāni
  • 1 sīpols
  • 2 selerijas kāti
  • 4 ķiploka daiviņas
  • Mazs ingvera gabaliņš
  • 1/2 tējkarote piparu graudu
  • ~2.5–3 L ūdens (vai cik pietiek vietas Tavā lielajā katlā)

Zupai:

  • Eļļa vai sviests cepšanai
  • 2 sīpoli
  • 2 lieli burkāni
  • ~2.5 L izvārītā buljona
  • 250 g mazo makaroniņu
  • Vistas gaļa no buljonā izvārītajiem kauliem
  • 300 g saldētu zaļo zirnīšu
  • 1 tējk. sāls
  • Pasniegšanai – svaigi zaļumi
  • Es buljonu vāru savā Instant Pot multivāres katlā spiediena režīmā – vienkārši visas buljona sastāvdaļas salieku katlā un uzlieku spiediena režīmu uz stundu. Pēc tam pagriežu vārstuli, izlaižu tvaiku, nokāšu buljonu caur sietu un gatavs!
  • Ja Tev nav multivāres katla, neraizējies – buljonu tik pat vienkārši var pagatavot katlā uz plīts. Sagriez buljona dārzeņus lielos gabalos un liec lielā katlā.
  • Pievieno katlā pie dārzeņiem vistu, piparus, ķiploku, ingveru un ūdeni. Liec buljonu vārīties uz vidējas uguns.
  • Kad buljons vārās, tā virsmā parādīsies putas – tās droši smel nost.
  • Buljons būs gatavs, kad gaļa viegli nāks nost no kauliem – aptuveni 1–2 stundas. Var arī nedaudz ilgāk, lai garšas būtu intensīvākas.
  • Kad buljons gatavs, noņem to no uguns, nokās caur sietu un atliec malā. Vistas gaļu noņem no kauliem, ar pirkstiem nedaudz sasmalcini un arī atliec malā.
  • Gatavo zupu. Sīpolus un burkānu sagriez mazos gabaliņos un liec zupas katlā apcepties nelielā eļļas daudzumā aptuveni 10 minūtes. Ik pa laikam apmaisi.
  • Pievieno katlā buljonu. Vāri visu 10 minūtes.
  • Tad pievieno zupai makaroniņus un vāri vēl 7 minūtes.
  • Beigās pievieno saldētos zirnīšus, gaļu, sāli un pavāri visu vēl kādas 3-4 minūtes.
  • Pasniedz zupu ar svaigiem zaļumiem – dillēm, lociņiem vai pētersīļiem.
  • Ja nākamajā dienā zupa ir sabiezējusi, jo makaroni uzbriedīs, tad droši pielej zupai vēl ūdeni.