GATAVOT

Veselīgie mafini ar ķirbi

Izcils launags maziem un lieliem
6 personām
Pagatavošanas laiks — 
30 min
Veģetārs
6 personām
PAgatavošanas laiks:
30 min
Veģetārs

Man agrāk mafinu cepšana likās kaut kāda milzīga zinātne, kurai vajag precīzu recepti gramu pa gramam. Un, lai uzceptu mafinus, vienmēr vajadzēja lielu saņemšanos. Bet, kad sapratu, ka var samaisīt kopā jebkādus miltus, olas, kādu pienu un taukus un vienmēr iznāks kaut kas mafinveidīgs, manas bailes no šī foršā ēdiena ir izgaisušas. Mafinus man tiešām patīk cept, it īpaši dēlam, jo viņš apēdīs jebko, kas ir mafinu formā. Šoreiz pieliku klāt ķirbi, garšvielas un sanāca tāda rudenīga garša. Dēlam dikti garšoja. Noteikti labs veids, kā pamazām iznīcināt ķirbju krājumus!

Foto: Anda Upmale

  • 270 g miltu (es izmantoju bezglutēna maisījumu, bet var izmantot arī citus miltus, piemēram, kviešu, pilngraudu, auzu u.c.)
  • 1/2 tējkarote malta kanēļa
  • 1/2 tējkarote malta kardamona
  • 1,5 tējkarote cepampulvera
  • 1/2 tējkarote sāls
  • 2 olas
  • 225 g ķirbju biezeņa*
  • 250 ml mandeļu piena vai cita veida piens
  • 170 g kļavu sīrupa vai medus (der arī brūnais cukurs)
  • 3 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas vai sviesta – izkausēts
  • sauja sakapātu riekstu pēc izvēles – valrieksti, mandeles vai citi
  • ja vēlies – brūnais cukurs pārkaisīšanai pirms cepšanas

*Lai iegūtu ķirbju biezeni, vienkārši notvaicē vai novāri ķirbi un sablendē vai saspaidi ar dakšiņu līdz biezeņa konsistencei!

  • Sakarsē krāsni līdz 190 grādu temperatūrai.
  • Bļodā samaisi visas sausās sastāvdaļas – miltus, garšvielas, cepampulveri un sāli.
  • Citā bļodā samaisi mitrās sastāvdaļas – olas, ķirbja biezeni, mandeļu pienu, kļavu sīrupu vai medu un kokosriekstu eļļu.
  • Pievieno sausās sastāvdaļas bļodā pie mitrajām sastāvdaļām un samaisi, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Pievieno sakapātos riekstus un samaisi.
  • Mafinu formiņas viegli iesmērē ar kokosriekstu eļļu vai sviestu un piepildi katru formiņu ar mīklu. Vajadzētu sanākt 12 mafiniem.
  • Ja vēlies – pirms cepšanas katru mafinu pārkaisi ar mazliet brūnā cukura.
  • Cep sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 15 – 18 minūtes. Mafinu gatavību vari pārbaudīt, iedurot tajā kociņu – ja kociņš iznāk ārā tīrs, tad mafini ir gatavi.
  • Izņem mafinus no krāsns un ļauj dažas minūtes atdzist pirms ēšanas.
  • Man patīk pāri palikušos mafinus sasaldēt nebaltām dienām.