GATAVOT

Tomātu – kazas siera kīšs

Ideja Tavām brīvdienu brokastīm
Pagatavošanas laiks — 
2H
Veģetārs
PAgatavošanas laiks:
2H
Veģetārs

Ja kādā svētdienas rītā pamosties agrāk un sajūti sevī vēlmi mazliet ilgāk padarboties virtuvē, lai palutinātu ģimeni vai draugus ar ko garšīgu, tad šis kīšs būs īstais. Mīklas pagatavošana prasa mazliet pacietības, bet tiešām ir tā vērts. Pēc tam pildījums ir tikai minūšus jautājums, un krāsns jau izdara visu pārējo.

Kazas siers + tomāti ir viena no manām visu laiku mīļākajām kombinācijām. Kaut kas, ar ko grūti nošaut greizi. Ja vien garšo kazas siers. Ja negaršo, droši aizstāj to ar mocarellu vai citu Tevis iecienītu sieru.

Mīklai:

  • 260 g kviešu miltu
  • Šķipsna sāls
  • 115 g auksta sviesta
  • 2 olu dzeltenumi
  • 3 ēdamkarotes ūdens

Pildījumam:

  • 100 g rīvēta siera
  • 2 tomāti
  • 225 g mīksta kazas siera
  • 5 olas + 2 olu baltumi, kas palika pāri no mīklas gatavošanas
  • 120 g skābā krējuma
  • Šķipsna sāls
  • Maza buntīte lociņu
  • Sāk ar mīklas pagatavošanu. Bļodā liek miltus, sāli un sviesta gabaliņus. Ar pirkstiem visu samīca, līdz sviests ir samaisījies ar miltiem un ir izveidojušās drumstalas.
  • Pievieno olas dzeltenumu, ūdeni un ar rokām mīklu samīca, līdz tā ir viendabīga. Pievieno vēl pa ēdamkarotei ūdens, ja nepieciešams. No mīklas izveido bumbu, to viegli saplacina, ietin cepampapīrā un liek ledusskapī uz vismaz 30 minūtēm.
  • Krāsni sakarsē līdz 180 grādu temperatūrai ventilācijas režīmā. Tartes formu (man šoreiz 32 cm, bet var arī mazāku) ietauko ar sviestu.
  • Mīklu liek uz darba virsmas, kas viegli nokaisīta ar miltiem. Mīklu izrullē apaļu un par 1–2 cm lielāku, nekā tartes forma.
  • Mīklu uzmanīgi uzrullē uz mīklas ruļļa un pārnes uz tartes formu. Mīklu ieklāj formā un ar pirkstiem izlīdzina, kur nepieciešams, tā, lai noklāta ir visa formas pamatne un maliņas.
  • Noklāj mīklu ar cepampapīru un ieber tajā sausas pupiņas vai zirņus, vai speciāli cepšanai paredzētās keramiskās bumbiņas. Tas vajadzīgs, lai palīdzētu mīklai vienmērīgāk izcepties. Pupiņām vai zirņiem pilnībā jānoklāj formas pamatne biezā slānī.
  • Tartes formu liek cepties krāsnī 15 minūtes, līdz mīklas maliņas ir apbrūnējušas. Tad izņem formu no krāsns, samazina temperatūru līdz 160 grādiem, noņem papīru un pupiņas un liek formu atpakaļ krāsnī uz vēl 10 minūtēm, līdz visa pamatne ir viegli zeltaini apbrūnējusi.
  • Gatavo pildījumu – izceptās tartes pamatni nokaisa ar rīvēto sieru, pa virsu kārto ripiņās sagrieztus tomātus un kazas siera gabaliņus.
  • Olas sakuļ ar skābo krējumu, pievieno sāli un sakapātus lociņus. Masu lej pāri tomātiem un sieram tartes formā.
  • Cep 180 grādos augšas / apakšas režīmā 35 minūtes, līdz kīša virsma ir apbrūnējusi. Pirms pasniegšanas atdzesē 10 minūtes.