GATAVOT

Tomātu – biezpiena tarte

Skaisti un nereāli garšīgi
Pagatavošanas laiks — 
2H
Veģetārs
PAgatavošanas laiks:
2H
Veģetārs

Domāju, ka neesmu vienīgā, kura cenšas izdomāt 101 veidu, kā šobrīd apēst tomātus. Galīgi nesūdzos par to daudzumu, ļoti, ļoti izbaudu, jo ziemā gandrīz tomātus vispār neēdu. Bet cik tad svaigā veidā tos apēdīsi, vai ne?

Tā nu kādu pēcpusdienu mūsmājās tapa pēc skata ļoti glīta un tiešām nereāli garda tomātu tarte. Dažādas tomātu tartes rudens pusē ir kulinārijas pasaules klasiku klasika, bet šoreiz nolēmu par pamatu ņemt vienu ļoti latvisku produktu – biezpienu. Iznākums ļoti patīkami pārsteidza.

Mīklai:

  • 225 g miltu
  • 100 g auksta sviesta
  • Šķipsna sāls
  • 1 olas dzeltenumi
  • 1–2 ēdamkarotes auksta ūdens

Pildījumam:

  • 500 g biezpiena
  • 100 g rīvēta parmezāna siera
  • 2 tējkarotes rīvētas citrona miziņas
  • 3 sakapātas ķiploka daiviņas
  • 1 ola + olas baltums, kas palika pāri no mīklas gatavošanas
  • Šķipsna sāls

Virskārtai:

  • 400–500 g tomātu
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 1 ēdamkarote šķidra medus
  • Sāls un svaigi malti melnie pipari
  • Svaiga bazilika lapiņas

  • Sāk ar mīklas pagatavošanu. Bļodā liek miltus, sāli un sviesta gabaliņus. Ar pirkstiem visu samīca, līdz sviests ir samaisījies ar miltiem un ir izveidojušās drumstalas.
  • Pievieno olas dzeltenumu, ūdeni un ar rokām mīklu samīca, līdz tā ir viendabīga. Pievieno vēl pa ēdamkarotei ūdens, ja nepieciešams. No mīklas izveido bumbu, to viegli saplacina, ietin cepampapīrā un liek ledusskapī uz vismaz 30 minūtēm.
  • Krāsni sakarsē līdz 180 grādu temperatūrai ventilācijas režīmā. Tartes formu (25 cm) ietauko ar sviestu.
  • Mīklu liek uz darba virsmas, kas viegli nokaisīta ar miltiem. Mīklu izrullē apaļu un par 1–2 cm lielāku, nekā tartes forma.
  • Mīklu uzmanīgi uzrullē uz mīklas ruļļa un pārnes uz tartes formu. Mīklu ieklāj formā un ar pirkstiem izlīdzina, kur nepieciešams, tā, lai noklāta ir visa formas pamatne un maliņas.
  • Noklāj mīklu ar cepampapīru un ieber tajā sausas pupiņas vai zirņus, vai speciāli cepšanai paredzētās keramiskās bumbiņas. Tas vajadzīgs, lai palīdzētu mīklai vienmērīgāk izcepties. Pupiņām vai zirņiem pilnībā jānoklāj formas pamatne biezā slānī.
  • Tartes formu liek cepties krāsnī 15 minūtes, līdz mīklas maliņas ir apbrūnējušas. Tad izņem formu no krāsns, samazina temperatūru līdz 160 grādiem, noņem papīru un pupiņas un liek formu atpakaļ krāsnī uz vēl 10 minūtēm, līdz visa pamatne ir viegli zeltaini apbrūnējusi.
  • Pagatavo pildījumu – visas sastāvdaļas liek virtuves kombainā vai blenderī un sablendē. Var arī vienkārši visu samaisīt bļodā ar karoti.
  • Kad mīkla izcepusies, to izņem no krāsns un temperatūru atkal paaugstina līdz 180 grādiem augšas – apakšas režīmā.
  • Pildījumu liek izceptajā mīklā un izlīdzina. Pa virsu kārto šķēlēs sagrieztus tomātus, apslaka ar olīveļļu un medu, pārkaisa ar sāli un pipariem. Tarti liek cepties krāsnī 50 minūtes vai līdz tomāti ir kārtīgi apcepušies.
  • Gatavo tarti 10 minūtes atdzesē un pasniedz kopā ar svaiga bazilika lapiņām.