GATAVOT

Tahini – šokolādes cepumi

Labs veids, kā iepazīt tahini
6 personām
Pagatavošanas laiks — 
1H
Veģetārs
6 personām
PAgatavošanas laiks:
1H
Veģetārs

Šos cepumus pirms vairākiem gadiem uzgāju savā mīļākajā blogā Green Kitchen Stories, un kopš tā laika tie ir kļuvuši par vienu no maniem mīļākajiem našķiem, ko gatavot. Tos nu jau iemīlējuši arī daudzi maiznīcas Celms Maize apmeklētāji Kuldīgā, kur tos var nogaršot katru nedēļu (brauciet ciemos!).

Kas šajos cepumos tik īpašs? Viss! Rudzu un griķu milti iedod patīkamu konsistenci un nedaudz neierastu garšu, no tahini būs viegls riekstainums un patīkams rūgtums, un tam visam bonusā vēl šokolādes gabaliņi. Man patīk arī tas, ka cepumi nav pārlieku saldi, jo daļa cukura ir aizvietots ar datelēm.

Tie, kam tahini ir svešvārds, iepazīstieties – tā ir sezama sēklu pasta, ko klasiski pievieno humusam. Nopirkt to nu jau var jebkurā lielajā pārtikas veikalā, visbiežāk Āzijas produktu stendā. Ik pa laikam dzirdu, ka kāds nezina, kur likt iesākto tahini burciņu, jo neatrod tam pielietojumu, tad nu, lūk – te viena brīnišķīga iespēja to likt lietā.

Un vispār izaicinu jūs neapēst pašu mīklu, pirms cepumi tapuši. Jo man parasti ir grūti apstāties.

  • 125 g pilngraudu rudzu miltu
  • 100 g griķu miltu
  • 1,5 tējkarote cepamā pulvera
  • 1/2 tējkarote sāls
  • 100 g mīksta sviesta
  • 75 g tahini
  • 100 g brūnā cukura
  • 75 g mīkstu dateļu bez kauliņiem
  • 2 olas
  • 150 g tumšās šokolādes, sakapāta
  • Sezama sēklas apviļāšanai (var iztikt bez)
  • Bļodā samaisa sausās sastāvdaļas – rudzu un griķu miltus, cepamo pulveri un sāli.
  • Blenderī vai virtuves kombainā sablendē sviestu, tahini, cukuru un dateles. Ja dateles ir cietas, tās pirms tam 10 minūtes patur ļoti karstā ūdenī.
  • Blenderī pievieno olas un turpina blendēt līdz viendabīgai konsistencei.
  • Mitrās, sablendētās sastāvdaļas pievieno bļodā pie sausajām, pievieno sakapātu šokolādi un visu samaisa, līdz izveidojas mīkla.
  • Mīklu liek saldētavā uz 20 minūtēm vai ledusskapī uz pāris stundām, ja laiks ļauj.
  • Krāsni sakarsē līdz 190 grādu temperatūrai.
  • No mīklas veido bumbiņas, aptuveni 45 g, no visām pusēm apviļā sezama sēklās un liek uz cepmpannas, kas izklāta ar cepampapīru. Starp cepumu bumbiņām jāatsāj atstarpe, jo tās izplūdīs. Ja vēlies, bez sezama sēklām var arī iztikt, tāpat būs gardi.
  • Cep krāsnī 6 minūtes, tad izņem pannu no krāsns un to pāris reizes padauza pa galdu, lai cepumi nedaudz saplacinātos. Pannu liek atpakaļ cepeškrāsnī un turpina cept vēl 5 minūtes, līdz cepumi viegli apbrūnējuši.
  • Kad cepumi gatavi, tiem ļauj pāris minūtes atdzist, pirms noņem no pannas. Pirms ēšanas ļauj tiem pilnībā atdzist.
  • Ja neapēd visus uzreiz, tad uzglabā noslēgtā traukā 3–4 dienas.