GATAVOT

Salāti ar karamelizētu ķirbi un fetas sieru

Karaliski rudens salāti
6 personām
Pagatavošanas laiks — 
45 min
Veģetārs
6 personām
PAgatavošanas laiks:
45 min
Veģetārs

Ja man rudenī jāgatavo salāti, tad prātā nāk tikai viens vārds – ķirbis. Un vēl divi vārdi – kļavu sīrups. Nu labi, vēl arī kazas siers. Šī kombinācija manā prātā ir viena no labākajām rudens garšām, un, sakombinējot to ar grūbām un lapu kāpostu, izdodas vieni izcili, sātīgi un skaisti rudens salāti. Grauzdētie lazdu rieksti ir labs punktiņš uz "i".

Šī ir viena no manām mīļākajām Dārzeņu Darbnīcu receptēm, jo pagatavošana ir tik vienkārša, bet rezultāts priecē gan acis, gan garšas kārpiņas.

Liels paldies par skaistajām bildēm meistarklases dalībniecei un fotogrāfei Elvīrai!

  • 1 mazs sviesta ķirbis vai cits ķirbis pēc izvēles
  • Olīveļļa cepšanai
  • 2–4 ēdamkarotes kļavu sīrupa vai medus
  • Neliela lapu kāposta bunte
  • 120 g pērļu grūbu
  • Maza sauja granātābola sēkliņu
  • 150 g mīksta kazas vai fetas siera
  • 80 g grauzdētu lazdu riekstu vai citi rieksti
  • Mērcei:
  • 1 ēdamkarote medus
  • 2 ēdamkarotes ābolu etiķa vai citrona sulas
  • 5 ēdamkarotes olīveļļas
  • Šķipsna sāls un piparu
  • Grūbas izvāra pēc instrukcijas uz iepakojuma un atliek malā.
  • Krāsni sakarsē līdz 200 grādu temperatūrai.
  • Ķirbi ar visu mizu sagriež šķēlēs vai nelielos gabalos un liek uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru. 
  • Ķirbi apslaka ar olīveļļu un kļavu sīrupu, pārkaisa ar sāli un liek cepties krāsnī aptuveni 30 minūtes, vai līdz ķirbis mīksts un apbrūnējis.
  • Visas mērces sastāvdaļas liek burciņā, aiztaisa vāciņu un kārtīgi sakrata (vai arī visu samaisa bļodiņā). Pagaršo, vai mērce neprasās skābāka / saldāka / sāļāka.
  • Lapu kāpostam izgriež cieto kātiņu un pašas lapas sakapā.
  • Sakapāto kāpostu liek bļodā, aplej ar aptuveni pusi mērces un ar rokām “masē” pāris minūtes, līdz kāposts kļuvis mīksts.
  • Samasēto kāpostu samaisa ar grūbām un liek servējamā bļodā. Pa virsu kārto krāsnī cepto ķirbi.
  • Beigās salātiem pa virsu pārkaisa granātābola sēkliņas, sadrupinātu fetas sieru un sakapātus riekstus. Pārlej atlikušo mērci.