GATAVOT

Risotto ar ķirbi un bekonu

Aromātisks, krēmīgs un nereāli garšīgs
4 personām
Pagatavošanas laiks — 
1H
4 personām
PAgatavošanas laiks:
1H

Risotto ir viens fantastisks ēdiens. Ļoti vienkārši pagatavojams, viegli pielāgojams jebkurai gaumei un, akkkk, cik garšīgs. Katru reizi, kad pagatavoju risotto, uzdodu sev jautājumu – nu kāpēc es to negatavoju biežāk? Arī ēdot ārpus mājas, ja ēdienkartē ir risotto – liela iespējamība, ka es izvēlēšos tieši to.

Es savu risotto gatavoju Instant Pot multivāres katlā spiediena režīmā, jo man atliek visu apcept, uzliet buljonu, uzlikt vāku, piespiest podziņu un uz redzēšanos. Bet arī uz plīts pannā risotto pagatavošana ir pavisam vienkārša, bet prasa mazliet vairāk stāvēšanu pie plīts. Lai tas jūs neattur no gatavošanas – katra minūte pie risotto pannas ir tā vērta!

Zemāk atradīsi abus risotto gatavošanas variantus – gan spiediena katlā, gan uz plīts. Un bekonu droši var izlaist, ja vēlies veģetāru risotto.

  • 2 nelieli sīpoli
  • 2 ķiploka daiviņas
  • Pāris svaiga timiāna zariņi
  • 150 g bekona
  • Ēdamkarote sviesta
  • Ēdamkarote olīveļļas
  • 500 g Arborio rīsu
  • 200 ml sausa baltvīna
  • 350 g ķirbja, sagriezta aptuveni 1 cm lielos kubiņos
  • Aptuveni 1.3 litri karsta buljona
  • 80 g rīvēta parmezāna (+ papildus servēšanai)
  • Šķipsna sāls & svaigi malti melnie pipari

Pagatavošanai spiediena katlā:

  • Ieslēdz katlam sautēšanas / cepšanas funkciju.
  • Sīpolu un ķiploku sakapā, bekonu sagriez mazos gabaliņos.
  • Katlā izkausē sviestu kopā ar olīveļļu un maisot cep sīpolus, ķiplokus, timiāna lapiņas un bekonu, līdz bekons apbrūnējis.
  • Tad pievieno rīsus un maisot pacep visu vēl minūti.
  • Pievieno katlā baltvīnu, samaisi un ļauj vīnam uzsūkties rīsos.
  • Tad pievieno ķirbi un 900 ml buljona, samaisi, uzliec vāku, aiztaisi ventīli un ieslēdz spiediena režīmu (maksimālo) uz 6 minūtēm.
  • Kad risotto gatavs, izlaid no katla tvaiku, attaisot ventīli.
  • Kad viss tvaiks izgājis, attaisi katlu un iemaisi sieru, sāli un piparus.
  • Pasniedz risotto, pārkaisot ar vēl mazliet siera.

Pagatavošanai pannā:

  • Pannā izkausē sviestu ar olīveļļu un maisot apcep sakapātus sīpolus, ķiplokus, timiāna lapiņas un bekonu, līdz bekons apbrūnējis.
  • Tad pievieno pannā rīsus un maisot pacep vēl minūti, līdz rīsi sāk kļūt caurspīdīgi.
  • Pievieno pannā vīnu, samaisi un pagaidi, līdz vīns uzsūcies rīsos.
  • Tad pievieno ķirbi, samaisi un pielej vienu zupas kausiņu ar karstu buljonu. Maisi, līdz buljons ir uzsūcies.
  • Tad turpini pievienot buljonu pa vienam kausiņam un mierīgi maisīt, līdz buljons uzsūcies. Atkārto visu procesu, līdz rīsi ir gatavi un ļoti krēmīgi, bet vēl ir saglabājuši savu tekstūru (nav izšķīduši putrā). Ja buljons jau beidzies, bet risotto vēl nešķiet gatavs, tad pievieno vārošu ūdeni.
  • Kad risotto gatavs, noņem pannu no uguns un iemaisi sieru, sāli un melnos piparus.
  • Pasniedz risotto, pārkaisot vēl mazliet siera.