GATAVOT

Perfektie rudens salāti

Arī rudenī jāēd salāti
1 personai
Pagatavošanas laiks — 
40 min
Veģetārs
1 personai
PAgatavošanas laiks:
40 min
Veģetārs

Rudens jau iet uz beigām, un šī ir pirmā reize, kad sev pagatavoju ķirbi. Augusts ķirbi ēd gandrīz katru dienu, bet man pašai šogad kaut kā galīgi nekārojas. Bet mājās ir uzradies milzu ķirbis, kas jāliek lietā, gribi vai negribi. Tad nu pavirināju ledusskapi un plauktiņus un sapratu, ka man varētu sanākt diezgan maģiski salāti. Un sanāca arī. Te ir karamelizēts ķirbis saldumam un krēmīgumam, grauzdēti turku zirņi ar čili pikantumam, ciedru rieksti kraukšķīgumam, saulē kaltēti tomāti sāļumam un tahini mērce patīkamam skābumam, kas salātus atsvaidzina. Ja nevari tikt pie tahini, droši gatavo jebkādu citu mērci, bet galvenais, lai tā ir skāba, jo skābās mērces kontrasts ar saldo ķirbi ir šo salātu panākuma atslēga.

  • 250 g muskatķirbja (vai izmanto jebkuru ķirbi, kas tev garšo)
  • 100 g vārītu vai konservētu turku zirņu
  • Eļļa cepšanai
  • 1/2 tējkarote kanēļa
  • 1/4 tējkarotes čili pulvera
  • 2 ēdamkarotes šķidra medus
  • Liela sauja rukolas lapiņu (vai citi salāti pēc izvēles)
  • 3 saulē kaltēti tomātiņi eļļā
  • 1 ēdamkarote ciedru riekstu (der arī mandeles, valriekti, lazdu rieksti)
  • Sāls un melnie pipari pēc garšas

Mērcei:

  • 1 ēdamkarote tahini (sezama sēklu pastas)
  • 2 ēdamkarotes citrona sula
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 1/2 sasmalcināta ķiploka daiviņa
  • Šķipsna sāls
  • Krāsni uzkarsē līdz 180 grādu temperatūrai.
  • Ķirbi nomizo un sagriez vidēja izmēra gabaliņos. Liec ķirbja gabalus vienā cepampannas pusē, otrā pusē liec turku zirņus.
  • Ķirbi un turku zirņus apslaki ar olīveļļu, pārkaisi nedaudz melnos piparus un sāli. Ķirbim pārkaisi kanēli, turku zirņiem pārkaisi čili piparus. Ar rokām samaisi ķirbi un pēc tam turku zirņus.
  • Liec tos cepties krāsnī 20 minūtes. Tad izņem pannu no krāsns un pārlej ķirbim medu. Apmaisi, lai viss ķirbis būtu noklāts ar medu. Liec atpakaļ krāsnī uz vēl 10 minūtēm.
  • Uzkarsē pannu bez eļļas un apgrauzdē tajā riekstus dažas minūtes, līdz tie apbrūnējuši.
  • Visas mērces sastāvdaļas liec bļodiņā un kārtīgi samaisi. Saulē kaltētos tomātiņus sagriez mazos gabaliņos.
  • Gatavo salātus – šķīvī liec rukolu, pa virsu kārto karamelizētu ķirbi un grauzdētos turku zirņus, pārkaisi riekstus un saulē kaltētos tomātus. Beigās pārlej mērci un pasniedz.