GATAVOT

Pavasara pesto

Svinam zaļumu atgriešanos
4 personām
Pagatavošanas laiks — 
15 min
Vegānisks
4 personām
PAgatavošanas laiks:
15 min
Vegānisks

Pavasaris ir klāt, un līdz ar to – dažādi garšīgi zaļumi. Mana virtuves ikdiena visu gadu vienkārši nav iedomājama bez zaļumiem, bet pavasarī esmu īpaši priecīga, jo beidzot pieejami mūsu pašu zaļumi gan tirgū, gan savvaļā, gan dārzā.

Viena no manām mīļākajām receptēm, kurā iekļaut dažādus zaļumus, ir pašgatavota mērcīte, kas nedaudz atgādina pesto. Zaļumi, kādi rieksti vai sēkliņas, laba olīveļļa un etiķis vai citrons. Perfektā piedeva salātiem, maizītei, omletei vai zupai gatava!

Šoreiz par godu pavasarim pagatavoju pesto no lakšiem, bet atceries – tie ir aizsargājami augi, kurus savvaļā ievākt aizliegts. Ja legālā veidā netiec pie lakšiem, tad droši izmanto jebkādus citus zaļumus dažādās kombinācijās – pētersīļus, dilles, jaunās nātres un gārsas, pieneņu lapiņas u.c.

  • 80 g lakšu (vai citu zaļumu)
  • 80 g labas extra virgin olīveļļas
  • 50 g sēkliņu (es izmantoju saulespuķu un ķirbju)
  • 1 ēdamkarote ābolu etiķa (vai citrona sulas)
  • Liela šķipsna sāls
  • Ja neizmanto lakšus, tad 1 ķiploka daiviņa
  • Ja vēlies – ēdamkarote rīvēta parmezāna (bet ir garšīgi arī bez tā)
  • Sakarsē pannu bez eļļas un tajā apgrauzdē sēkliņas, ik pa laikam apmaisot, līdz tās sāk smaržot un ir viegli apbrūnējušas. Uzmanies, lai nepiedeg!
  • Visas pesto sastāvdaļas liec blenderī un sablendē līdz vēlamajai konsistencei – man patīk, ja pesto ir ar gabaliņiem, tāpēc es blendēju pavisam nedaudz. Ja vēlies, lai pesto ir krēmīgāks, tad sablendē tā kārtīgi.
  • Izmanto kā salātu mērcīti, iemaisi zupā, smērē uz maizītes vai izmanto visur, kur vien garšo!