GATAVOT

Melleņu — nektarīnu pīrāgs

Kad ir nepārvarama vēlme pēc pīrāga
6 personām
Pagatavošanas laiks — 
2H
Vegānisks
6 personām
PAgatavošanas laiks:
2H
Vegānisks

Vārtījos pa gultu pēc garas diendusas (esi sveicināts, trešais trimestri!), un pēkšņi ne no kurienes uznāca nepārvarama vēlme uzcept pīrāgu. Mamma atvedusi mellenes, pieliekamais pilns ar miltu pakām, no vakardienas ballītes palikuši pāri nektarīni. Daudz nav jādomā, kas notika tālāk.

Mīklai:

  • 240 g pilngraudu kviešu miltu
  • 200 g kviešu miltu (es izmantoju speltas miltus, bet tad mīkla grūtāk rullējas)
  • 200 ml olīveļļas
  • 150 ml auzu piena (der arī ūdens vai cita veida piens)
  • Šķipsniņa sāls

Pildījumam:

  • 600 g melleņu
  • 2 ēdamkarotes kukurūzas vai kartupeļu cietes
  • 5 ēdamkarotes kļavu sīrupa
  • 1/2 tējkarote kanēļa
  • 4 nektarīni
  • Brūnais cukurs pārkaisīšanai

  • Bļodā samaisi miltus un pievieno olīveļļu. Ar pirkstiem sajauc visu kopā, izveidosies tādas kā mīkstas drupačas.
  • Pievieno auzu pienu un ar rokām visu samīci, līdz izveidojas mīkla, kas nelīp pie rokām. Šajā brīdī varbūt nepieciešams pievienot vēl nedaudz miltu, ja mīkla ir pārāk lipīga. No mīklas izveido bumbu, pārklāj bļodu ar pārtikas plēvi un ieliec ledusskapī, kamēr gatavosi pildījumu.
  • Bļodā samaisi mellenes ar kukurūzas cieti, kļavu sīrupu un kanēli. Nektarīnus sagriez šķēlēs.
  • Uzkarsē krāsni uz 180 grādiem. Sadali mīklu divās daļās. No vienas daļas izrullē plānu, apaļu formu tik lielu, cik liela ir forma, kurā cepsi pīrāgu. Ieklāj izrullēto mīklu formā tā, lai kārtīgi noklāj arī formas maliņas.
  • Uz mīklas kārto melleņu maisījumu un to vienmērīgi izlīdzini. Tad kārto pa virsu nektarīna šķēlītes vienā kārtā.
  • Otru mīklas daļu izrullē, izgriez garas strēmeles un veido režģi pīrāga virsmai.
  • Ja negribas lietas sarežģīt ar režģa pīšanu, var izrullēt apli un likt pa virsu pīrāgam, kārtīgi pielipinot maliņas pie jau ieklātās mīklas. Tikai tad pīrāga mīklas virsmā iegriez pāris līnijas vai krustiņu. Pa virsu pārkaisi nedaudz brūnā cukura.
  • Liec krāsnī un cep 180 grādos 55 – 60 minūtes, līdz pīrāga virsma ir apbrūnējusi un kraukšķīga.