GATAVOT

Kvinojas salāti ar pupiņām un saldo kartupeli

Svētku galdam vai darba dienu vakariņām
2 personām
Pagatavošanas laiks — 
30 min
Veģetārs
2 personām
PAgatavošanas laiks:
30 min
Veģetārs

Es zinu, ka kvinoja var likties kaut kāds baigi eksotiskais ēdiens, bet patiesībā mūsu mājās tā ir kļuvusi par tikpat normālu parādību kā rīsi vai makaroni. Man to patīk iecept plācenīšos vai burgeros, likt klāt zupām (pamēģini!), ēst bļodiņā kopā ar tofu vai iemaisīt salātos. Kvinoja ir ne tikai baigi garšīga, bet tai ir arī diezgan iespaidīga uzturvērtība – tā ir labs olbaltumvielu un šķiedrvielu avots, tā ir bagāta ar antioksidantiem, mangānu, dzelzi, magniju, B vitamīnu un citiem labumiem. Un kvinoja nav viens no tiem produktiem, ko nopērc un tad tai plauktā jāgaida, kad tu pieķersies kādai specifiskai receptei, kurā to izmanto. Ieliec to savos iecienītajos salātos, aizvieto rīsus vai kartupeļus, pievieno krēmzupām u.c.

Šoreiz piedāvāju salātveidīgu ēdienu, kas pēdējā laikā manā virtuvē ir diezgan populārs. Salāti sanāca tik smuki, ka noteikti labi iederēsies ne tikai darba dienu vakariņās, bet arī svētku galdam. Ķirbju eļļa salātiem iedod foršu riekstainu aromātu, bet droši vari izmantot arī citu eļļu, ja nevaru tikt pie šīs.

  • 60 g melnās kvinojas (var izmantot arī citu kvinoju)
  • 1 neliels saldais kartupelis
  • Eļļa cepšanai
  • Liela sauja saldētu zaļo pupiņu
  • 1 mazā bundža konservētu sviesta pupiņu
  • 80 g mīkstā kazas siera (vegāniskai versijai var aizstāt ar apceptiem tofu gabaliņiem)
  • Maza lociņu buntīte
  • 1 ēdamkarote ķirbju sēklu eļļas (vai cita eļļa, kas tev garšo)
  • 1,5 ēdamkarotes citrona sulas
  • Šķipsna sāls
  • Kvinoju izvāra – liek to katliņā, pievieno apmēram 150 ml ūdens un liek vārīties. Kad uzmetas pirmie burbuļi, nogriez uguni uz mazāko, uzliec katliņam vāku un ļauj vārīties kādas 15 minūtes, līdz kvinojai izlīdušas "astītes". Tad noņem katliņu no uguns un atstāj vēl 5 minūtes.
  • Krāsni sakarsē līdz 200 grādu temperatūrai. Saldo kartupeli nomizo un sagriez kubiņos. Liec tos cepampannā, apslaki ar nedaudz eļļas un liec cepties krāsnī 20 minūtes, vai līdz kartupeļi mīksti.
  • Saldētās pupiņas aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 5 minūtēm, pēc tam ūdeni nolej.
  • Konservētajām pupiņām nolej šķidrumu, un noskalo tās zem tekoša ūdens. Lociņus sakapā.
  • Bļodā liec vārīto kvinoju, cepto kartupeli, zaļās pupiņas, sviesta pupiņas, kazas siera gabaliņus un lociņus. Pārlej pāri ķirbju eļļu, citrona sulu un pārkaisi sāli. Visu samaisi un pasniedz!