GATAVOT

Ķirbja siera kūka

Es apsolu, ka ir nenormāli labi
Pagatavošanas laiks — 
Veģetārs
PAgatavošanas laiks:
Veģetārs

Labi, tagad met pie malas visu, ko dari, un ej pagatavo ķirbja biezeni, lai jau rīt vari tikt pie šīs episkās siera kūkas.

Jā, tikai rīt, jo šī kūka prasa mazliet pacietības. Darba nav diži vairāk kā klasiskai siera kūkai, bet šī kūka gribēs mazliet ilgāk padzīvoties krāsnī ūdens peldē un kārtīgi atpūsties ledusskapī. Jā, kā tāda īsta princese, bet ticiet man – ir vērts izdabāt viņas prasībām.

Runājot par ķirbju biezeni – tā nav nekāda lielā māksla. Ķirbi nomizo un izcep krāsnī (man šis variants liekas ērtākais), izvāri vai notvaicē, līdz mīksts, un tad blenderī iekšā! Ja ķirbis pēc sastāva tāds sausāks, tad blendēšanas laikā pievieno mazliet ūdens. Man līdz šim tas nav bijis vajadzīgs, jo ķirbi tādi sulīgi pagadījušies.

Labi, viss, es beidzu rakstīt, lai vairs Tevi neaizkavētu ķerties pie darba. Tici man, būs tā vērts.

Pamatnei:

  • 200 g Selgas cepumu
  • 75 g sviesta, izkausēts
  • 1/2 tējk. piparkūku garšvielu maisījuma

Kūkas krēmam:

  • 650 g krēmsiera
  • 200 g cukura
  • 420 g ķirbju biezeņa (vārīts vai cepts ķirbis, ko sablendē līdz biezenim)
  • 100 g skābā krējuma
  • 3 olas
  • 1 tējk. piparkūku garšvielu maisījuma
  • Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādu temperatūrai.
  • Cepumus sasmalcina blenderī vai virtuves kombainā un samaisa ar kausēto sviestu un garšvielām.
  • Kūkas formu iesmērē ar sviestu vai eļļu, un formas pamatni izklāj ar cepumu – sviesta maisījumu. Ar pirkstiem to kārtīgi sapresē un izlīdzina, lai noklāta ir visa formas pamatne.
  • Liek cepties krāsnī 10 minūtes, pēc tam atdzesē.
  • Ar putotāju bļodā vai virtuves kombainā sakuļ krēmsieru ar cukuru, līdz izveidojas krēmīga konsistence.
  • Masai pievieno ķibja biezeni un krējumu un sakuļ visu kopā.
  • Tad pa vienai pievieno olas, pēc katras olas masu viegli sakuļot, lai viss sajaucas kopā.
  • Beigās pievieno garšvielas un atkal masu sakuļ, lai viss sajaucas kopā viendabīgā masā.
  • Kūkas formai apakšu cieši aptin ar folliju, jo kūku cepsim ūdens peldē – lai ūdens neiekļūst kūkas formā.
  • Iegūto masu lej kūkas formā uz izceptās pamatnes.
  • Kūkas formu liek uz cepamās plātes, kurā ielej vārošu ūdeni – tā, lai ūdens dziļums ir aptuveni 1 – 2 cm.
  • Kūku cep krāsnī 180 grādos vienu stundu, pēc tam krāsni izslēdz, un kūku atstāj turpat krāsnī ar aizvērtām durtiņām vēl 30 minūtes.
  • Tad kūku izņem no krāsns, atdzesē līdz istabas temperatūrai un liek ledusskapī uz nakti (vai uz vismaz 6 stunām).