GATAVOT

Gurķi burciņās

Pēc labākajām latviešu tradīcijām
Pagatavošanas laiks — 
Ilgi
Vegānisks
PAgatavošanas laiks:
Ilgi
Vegānisks

Vispār sajutos diezgan pieredzējusi un dzīves gudra, pirmo reizi mūžā marinējot gurķus. Tas nekas, ka lielāko daļu darīja mamma, bet es tikai apbēru viņu ar miljons jautājumiem. Bet nopietni – jautājiem savām mammām, omītēm, tantēm, draudzenēm, lai iemāca savas mīļākās gurķu marinēšana receptes. Neatmetīsim šo mūžseno latviešu paradumu tikai tāpēc, ka veikalos tagad var nopirkt visu jau gatavu un uzreiz. Šādi taču ir nesalīdzināmi jaukāk un garšīgāk.

Pasterizēšana
Pasterizēšanas mērķis ir radīt burciņās vidi, kur mikroorganismiem nav iespējams vairoties. Tas ir ļoti svarīgi, lai mūsu vasarā sagatavotie gurķīši izdzīvotu līdz ziemai. Vārds pasterizēšana manām ausīm izklausās pietiekami sarežģīti, lai es vienkārši atmestu visam ar roku, bet patiesībā tas ir pavisam vienkāršs solis, ko iemācoties es jūtos par kādiem 10 gadiem gudrāka. Te pāris punkti, ko iemācījos no savas mammas:
1. Liela katla dibenu izklāj ar burku vāciņiem vai speciāliem metāla riņķiem, uz kuriem liksi virsū pasterizējamās burkas. Katla dibenu var izklāt arī ar dvieli, bet burku vāciņi noteikti būs mazāka ķēpa.
2. Ar gurķiem sapildītajām burkām viegli uzliec vāciņus (neaizskrūvē!) un liec katlā uz ieklātajiem burku vāciņiem, riņķiem vai dvieļa.
3. Pildi katlu ar ūdeni līdz burkas kakliņam.
4. Liec visu vārīties un vāri burkas (jeb pasterizē) receptē norādīto laiku.
5. Pēc vārīšanas uzmanīgi ar speciālām knaiblēm vai dvieli izņem burkas no katla un cieši aizskrūvē.
6. Apliec burkas ar vāciņu uz leju un atstāj šādi atdzist.


Latgales salāti

Trīs 0.7 L burciņām nepieciešams:

  • 2 kg gurķu
  • 400 g sīpolu
  • 3 ēdamkarotes galda etiķa
  • 5 tējkarotes sāls
  • 1 ēdamkarote cukura
  • Sauja zaļumu – dilles, pētersīļi, baziliks
  • 1/2 tējkarote piparu
  • 3 lauru lapas
  • 4 ēdamkarotes rapšu eļļas (var arī iztikt bez eļļas)
  • Gurķus un sīpolus sagriez ļoti plānās ripiņās (es izmantoju virtuves kombainu, bet var griezt arī ar nazi) un liec lielā bļodā.
  • Pievieno visas pārējās sastāvdaļas, izņemot lauru lapas un eļļu. Visu ar rokām samaisi un atstāj ievilkties uz stundu.
  • Pēc tam nolej šķidrumu, kas izdalījies no gurķiem un sīpoliem, pievieno rapšu eļļu. Samaisi un pildi sterilizētās burkās (katrā burkā pirms tam ieliec pa lauru lapai).
  • Burkām viegli uzliec vāciņus un liec katlā pasterizēt. ~80 grādos (kad ūdens ir sācis nedaudz burbuļot) pasterizē 15 – 20 minūtes. Uzmanīgi izņem no ūdens, cieši aizskrūvē vāciņu, apgriez ar vāciņu uz leju un ļauj atdzist.
Marinēti gurķīši

Katrā burkā liek iekšā:

  • Dilles ziedu
  • Ķiploka daiviņu
  • Upeņu lapu
  • Mārrutku lapu
  • Tējkaroti sinepju graudiņu
  • 5 melnos piparu graudus
  • Lauru lapu
  • Gurķus (man 0.7 L burkā salīda 4 vidēji lieli gurķīši)

Marinādei uz 1 L nepieciešams:

  • 1 L ūdens
  • 2 ēdamkarotes sāls
  • 1 ēdamkarote cukura
  • 4 ēdamkarotes galda etiķa
  • Sterilizētās burkās saliec visas garšvielas un gurķus.
  • Vāri marinādi – uzvāri ūdeni ar cukuru un sāli. Vāri, līdz sāls un cukurs izšķīst. Tad noņem no uguns un pievieno etiķi.
  • Lej marinādi burkās līdz augšai. Katrai burkai viegli uzliec vāciņu un liec katlā pasterizēt. Kad ūdens sāk vārīties, tad uzmanīgi skaties – kad pirmais gurķis sāk mainīt krāsu, tad ņem visas burkas ārā, cieši aizskrūvē vāciņus un apliec ar vāciņiem uz leju. Ļauj atdzist.
Mammas iecienītie saldie gurķīši

Vienai 720 ml burkai nepieciešams:

  • 3 ķiploka daivas
  • Dilles zariņš
  • 370 g gurķu
  • Marinādei uz 1 L:
  • 1 L ūdens
  • 1 glāze cukura
  • 1 glāze galda etiķa
  • 1 – 2 ēdamkarotes sāls

  • Gurķus sagriež 1 cm plānās šķēlēs.
  • Ķiploku sagriež plānās šķēlēs un kārto sterilizētas burkas apakšā – tā, lai viss burkas dibens ir nosegts ar ķiploku šķēlītēm.
  • Pa virsu liek dilles zariņu un blīvi pilda sagrieztos gurķīšus.
  • Vāri marinādi – ūdenim pievieno cukuru un sāli un vāri, līdz tie izšķīduši. Pēc tam noņem no uguns un pievieno etiķi.
  • Lej karstu marinādi pāri gurķiem līdz burkas augšai.
  • Viegli uzliec burkām vāciņus un liec katlā pasterizēt. Kad ūdens sāk vārīties, pasterizē 15 minūtes. Tad uzmanīgi izņem burkas, cieši aizskrūvē vāciņus, apgāz burku ar vāku uz leju un atstāj atdzist.