GATAVOT

Grūbu risotto ar sēnēm un zaļajiem zirnīšiem

Padarīsim grūbas atkal stilīgas
4 personām
Pagatavošanas laiks — 
1H 30 min
Veģetārs
4 personām
PAgatavošanas laiks:
1H 30 min
Veģetārs

Pirms kāda laika ar Aigaru bijām restorānā Liepājā. Izvēlamies, ko ēdīsim, un Aigars saka, ka baigi gribas steiku, bet negribas tās grūbas, kas tur nāk klāt. Beigās izvēle tomēr krīt par labu steikam ar tām nelaimīgajām grūbām. Rezultāts? Steiks palika pusapēsts, bet grūbas pazuda nemanot un tiek pieminētas vēl šodien. Kopš tās dienas grūbas mūsu ģimenē skaitās kaut kas izsmalcināts un īpašs. Un te piedāvāju jums visbiežāko veidu, kā tās mūsmājās tiek gatavotas.

  • 1 sīpols
  • 4 ķiploka daiviņas
  • Eļļa cepšanai (var pievienot nedaudz sviesta)
  • 400 g uz nakti izmērcētu grūbu
  • 1/2 tējkarote kaltēta timiāna
  • 150 ml sausa baltvīna
  • 1L dārzeņu buljona
  • 40 g rīvēta parmezāna siera + pasniegšanai
  • Sāls pēc garšas
  • Svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 500 g šampinjonu
  • 150 g saldētu zaļo zirnīšu
  • Maza buntīte svaigu pētersīļu
  • Sīpolu un ķiploku sakapā. Pannā sakarsē nedaudz eļļas (un sviesta, ja vēlies) un maisot cep sīpolu un ķiploku apmēram 10 minūtes, līdz sīpols kļūst caurspīdīgs.
  • Pannā pievieno izmērcētās grūbas un kārtīgi samaisa.
  • Pievieno timiānu un baltvīnu, samaisa un pāris minūtes ļauj alkoholam iztvaikot (apmēram 3 min).
  • Tad pamazām sāk pievienot buljonu. Pa apmēram 200 ml buljona lej pannā, uzliek pannai vāku un gaida, līdz šķidrums pilnībā uzsūcies. Tad samaisa grūbas, atkal pievieno nedaudz buljona, uzliek vāku un atkal gaida, kamēr šķidrums uzsūcas. Tā turpina, līdz grūbas iegūst krēmīgu konsistenci un ir mīkstas. Tas var aizņemt diezgan ilgu laiku, līdz pat 45 minūtēm.
  • Kad grūbas ir gatavas un krēmīgas, tajās iemaisa rīvēto parmezānu un šķipsnu sāls.
  • Šampinjonus sagriež plānās šķēlēs un cep sakarsētā eļļā, līdz tie zeltaini brūni. Beigās pievieno atkausētus zaļos zirnīšus, pētersīļus un sāli.
  • Grūbas liek šķīvi un pa virsu kārto sēnes. Pārkaisa ar vēl mazliet rīvēta siera un svaigi maltiem melnajiem pipariem.