GATAVOT

Franču sīpolzupa

Labākais, ko var pagatavot no sīpoliem un maizes
4 personām
Pagatavošanas laiks — 
2H
Veģetārs
4 personām
PAgatavošanas laiks:
2H
Veģetārs

Tie, kas nekad dzīvē nav ēduši franču sīpolu zupu, varētu būt nedaudz samulsuši. Kā no kaudzes sīpolu, buljona, maizes un siera var sanākt prātīga zupa? Ooo, un kā vēl var! Šis ir kas daudz vairāk par zupu. Tas ir īsts komforts bļodiņā, silts apskāviens no mīļotā, bieza sega aukstā dienā, vilnas zeķes nosalušām kājām. Un es nepārspīlēju. Šī ir visu zupu Zupa.

Karamelizēšanas procesā sīpoli iedod zupai burvīgu saldumu, baltvīns – patīkamu skābumu. Ilgās gatavošanas rezultātā sīpoli vienkārši paši izkūst mutē. Maizīte, kas sasūkusies ar buljonu, piešķir zupai krēmīgumu, bet siers.. Siers vienkārši uzliek punktiņu uz "i". Jā, šī nav ātrā darba dienu vakariņu recepte, bet ticiet man, tās pāris stundas pie plīts ir tā vērtas. Un ar sīpolzupu ir tā – cik gatavotāju, tik zupas variantu. Te būs mūsu ģimenes variants – ar kārtīgu maizes šķēli un siera kaudzīti.

Apmēram šādiem jāizskatās sīpoliem pirms vīna pievienošanas
  • 1.3 kg sīpolu
  • 3 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1 ēdamkarote sviesta (var iztikt arī bez)
  • 1 ēdamkarote brūnā cukura
  • 1 tējkarote kaltēta vai svaiga timiāna
  • 3 lauru lapas
  • 6 ķiploka daiviņas
  • 200 ml sausa baltvīna
  • 2 L dārzeņu buljona (vai vairāk, ja vēlies šķidrāku zupu)
  • Sāls un melnie pipari pēc garšas
  • 4 maizes šķēles (bagete vai ciabatta būs labs variants)
  • 150 g rīvēta siera (man patīk čedars, bet vari ņemt savu iecienītāko)
  • Sīpolus nomizo, pārgriež uz pusēm un sagriež plānās pusripiņās. Ja tev mājās ir slaiseris vai virtuves kombains ar slaisera funkciju, tad priecājies un izmanto tos. Man tādu nav, tāpēc čakli griezu ar rokām.
  • Katlā uz nelielas uguns uzkarsē 2 ēdamkarotes olīveļļas un liek cepties sīpolus. Cep 20 minūtes, regulāri apmaisot, līdz sīpoli kļuvuši mīkstāki.
  • Tad pievieno sviestu un 1 ēdamkaroti olīveļļas, uzgriez uguni uz mazliet lielāku un turpini cept sīpolus, regulāri apmaisot. Cep apmēram 20 minūtes, līdz tie sāk palikt gaiši brūni.
  • Tad pievieno sīpoliem brūno cukuru un turpini cept sīpolus vēl 20 – 25 minūtes vai līdz tie zeltaini brūni un smuki karamelizējušies.
  • Tad pievieno katlā timiānu, lauru lapas un smalki sakapātu ķiploku. Samaisi un pacep vēl 3 minūtes.
  • Lej katlā baltvīnu, samaisi un ļauj visam pasautēties vēl 2 minūtes.
  • Tad pievieno buljonu un uz vidējas uguns ļauj visam vārīties vēl 45 minūtes. Beigās pievieno šķipsnu sāls.
  • Man patīk, ja zupa ir biezāka, tāpēc atstāju to tādu, kāda tā ir. Ja vēlies nedaudz buljonīgāku zupu, tad pievieno vēl buljonu vai ūdeni, līdz iegūsti tādu konsistenci, kāda tev iet pie sirds!
  • Kad zupa gatava, pagaršo to un novērtē – ja liekas par saldu, pievieno nedaudz ābolu etiķa (vai citu etiķi), bet, ja liekas par skābu, pievieno vēl nedaudz cukura.
  • Sakarsē krāsni līdz 200 grādu temperatūrai. Salej zupu 4 bļodiņās, kuras ir piemērotas karsēšanai krāsnī.
  • Katrā bļodā liec zupai pa virsu maizes šķēli un pārkaisi ar rīvēto sieru. Mūsmājās patīk, ja visa zupas virsma ir noklāta ar maizi, tāpēc lieku katram pa 2 šķēlēm. Bet tas ir gaumes jautājums.
  • Liec zupas bļodiņas krāsnī uz cepešpannas un sildi, kamēr siers ir izkusis un sāk apbrūnēt.
  • Kad izņem zupu no krāsns, pagaidi, lai mazliet atdziest, jo tā būs ļoti, ļoti karsta. Un tad izbaudi!

*Ja vēlies zupu pagatavot vegāniski, nepievieno sviestu, bet siera vietā izvēleies savu iecienītāko vegānisko siera aizvietotāju!