GATAVOT

Damijas saldā kartupeļa ņoki ar melno piparu un muskatrieksta mērci

Tik garšīgi, ka traks var palikt
4 personām
Pagatavošanas laiks — 
1H 30 min
Veģetārs
4 personām
PAgatavošanas laiks:
1H 30 min
Veģetārs

Man ir tādas foršas draudzenes, kuras ir izkaisītas pa pus pasauli. Šonedēļ svinam mazu salidojumu, jo beidzot visas piecas esam satikušās vienā valstī – Norvēģijā. Daudz sarunu, daudz kafijas un ļoti, ļoti daudz ēdiena. Tā nu ir sanācis, ka mums visām patīk ēst un mūsu draudzenei Damijai patīk gatavot (ja vēl neesi izmēģinājis Damijas taco salātus, šis ir pēdējais brīdis to izdarīt!). Viss, ko Damija gatavo, pat, ja tie ir vienkārši vārīti rīsi, garšo debešķīgi, bet vakardienas maltīte bija kaut kas ārpus šīs pasaules. Saldā kartupeļa ņoki (gnocchi) ar daudz melnajiem pipariem un daudz muskatrieksta. Un daudz siera (piedodiet, siera neēdāji, šis laikam nebūs jums). Ja jūs no manis dzīvē paņemsiet tikai vienu padomu, tad es gribu, lai tas ir šis – pagatavo šo ēdienu pēc iespējas ātrāk.

  • 250 g saldā kartupeļa jeb batātes
  • 250 g kartupeļu
  • 250 g miltu
  • 1/2 tējkarote sāls

Mērcei:

  • 2 ēdamkarote olīveļļas
  • 2 ēdamkarote sviesta (var aizstāt ar vēl olīveļļu)
  • 2 tējkarotes maltu melno piparu
  • 1 muskatrieksts, smalki sarīvēts
  • 2 ēdamkarotes medus
  • Liela šķipsna sāls
  • Pasniegšanai – parmezāna siers (vegāni var mēģināt aizstāt ar rauga pārslām)
  • Nomizo, sagriez nelielos gabalos un vāri saldos kartupeļus un parastos kartupeļus, līdz tie ļoti mīksti.
  • Pievieno kartupeļiem šķipsnu sāls un ar kartupeļu stampu, lielu koka karoti vai vislabāk ar elektrisko mikseri samīci kartupeļus līdz gludam biezenim (bet nekad neizmanto elektrisko blenderi).
  • Tad pamazām iemaisi kartupeļu masā miltus. Samīci, līdz izveidojas mīkla, tad liec mīklu uz virtuves dēļa, kas apkaisīts ar miltiem. Sadali mīklu četrās daļās.
  • Katru mīklas daļu kārtīgi apkaisi ar miltiem un ar rokām no mīklas izveido 4 plakanus taisnstūrus (apmēram 1cm biezus).
  • Katru taisnstūri sagriez gareniskās strēmelēs un katru strēmeli sagriez nelielos kubiņos.
  • Kad ņoki ir sagriezti, vāri tos sālsūdenī, līdz tie peld pa ūdens virsmu. Nokās ņokus, izmantojot sietu.
  • Pagatavo mērci, uzkarsējot katliņā olīveļļu, sviestu, muskatriekstu, sāli, medu un melnos piparus.
  • Pievieno ņokus katliņā pie mērces un uzmanīgi izmaisi, lai visi ņoki būtu silti un noklāti ar mērci.
  • Pasniedz ar svaigiem salātiem un dāsni pārkaisi ar rīvētu parmezāna sieru (vegāni var izmantot rauga pārslas).