GATAVOT

Cepumi ar šokolādes gabaliņiem un tahini

Labs iemesls, lai iepazītu tahini
5 personām
Pagatavošanas laiks — 
2H
Veģetārs
5 personām
PAgatavošanas laiks:
2H
Veģetārs

Šo cepumu recepti uzgāju interneta dzīlēs, kad meklēju variantus, kā iztērēt ieraugu, kas palicis pāri pēc skābmaizes cepšanas. Jo kaut kā sirdsapziņa neļauj to atdot miskastei, tad jau labāk iecept cepumos, vai ne? Un šie sanāca izcili – pavisam nedaudz kraukšķīga āriņa un mīksts viducis. Un, protams, šokolādes gabaliņi vienmēr visu padara maksimāli garšīgu.

Ja Tu nenodarbojies ar skābmaizes cepšanu un ierauga štellēm, neraizējies – ieraugu šeit droši vari arī nelikt. Cepumi tāpat sanāks fantastiski. Un, ja arī vārds "tahini" Tev liek šo recepti jau izmest pa logu, tad uztraukumam nav pamata – tahini ir nekas cits kā sezama sēklu pasta, un to nu jau var nopirkt teju katrā pārtikas veikalā. Tas piešķir cepumiem tādu forši riekstaini grauzdētu garšu. Ja nu Tavā piemājas veikalā tahini tomēr neatrast, tad droši aizvieto to ar citu riekstu sviestu, piemēram, zemesriekstu vai mandeļu.

Oriģinālo recepti vari atrast šeit.

  • 120 g kviešu miltu
  • 60 g pilngraudu speltas miltu (vai pilngraudu kviešu)
  • 4 g cepamā pulvera
  • 90 g sviesta
  • 120 g tahini (vai aizvieto ar kādu riekstu sviestu, piemēram zemesriekstu)
  • 100 g ierauga (vai neizmanto to nemaz)
  • 80 g brūnā cukura
  • 80 g baltā cukura
  • 1 tējkarote vanilīna cukura
  • 1 ola
  • 1 olas dzeltenums
  • 6 g sāls
  • 100 g tumšās šokolādes (var arī vairāk)
  • Bļodā samaisa miltus un cepamo pulveri.
  • Saputo sviestu un tahini ar rokas mikseri vai virtuves kombainā ar putošanas slotiņu, līdz masa kļūst krēmīga.
  • Pievieno balto, brūno un vanilīna cukuru un turpina putot, līdz atkal masa ir krēmīga.
  • Tad pievieno olu un olas dzeltenumu un atkal saputo, līdz viss samaisījies.
  • Pievieno ieraugu un viegli saputo, līdz tas iemaisījies mīklā.
  • Pievieno 1/3 miltu un vai nu samaisi ar karoti, vai turpina turpat virtuves kombainā, ja to izmanto.
  • Tad pievieno pārējos miltus un samaisi, līdz viss kārtīgi samaisījies un mīkla ir viendabīga.
  • Šokolādi sakapā ar nazi, pievieno to mīklai un samaisa.
  • Bļodu pārklāj ar dvielīti un liek ledusskapī vismaz uz stundu vai atstāj pat uz visu nakti.
  • Sakarsē krāsni līdz 180 grādu temperatūrai un izklāj cepampannu ar cepampapīru.
  • No mīklas ar rokām veido nelielas bumbiņas un liek uz cepampapīra ar aptuveni 7 cm atstarpi vienai no otras – man vienā reizē uz pannas sagāja 8 cepumi.
  • Cep 15 – 17 minūtes vai līdz cepumu maliņas sāk apbrūnēt. Man prasījās cept 17 minūtes.
  • Cepumus pilnībā atdzesē pirms ēšanas.