GATAVOT

Apgrieztā plūmju kūka

Karamelizētas plūmes uz pufīga biskvīta
Pagatavošanas laiks — 
1.5 h
Vegānisks
PAgatavošanas laiks:
1.5 h
Vegānisks

Labākās vegāniskās kūkas, manuprāt, ir tās, par kurām nekad nevarētu pateikt, ka tās ir vegāniskas. Un šī plūmju kūka ir tieši tāda. Pufīga, sulīga, ar lielisku skābās un saldās garšas līdzsvaru. Zvaigzne, protams, ir karamelizētā plūmju kārta, bet arī pats biskvīts ir uzmanības vērts. Ja godīgi, pati neticēju, ka vispār kaut kas labs tur sanāks. Bet te nu mēs esam – kūka ir nonākusi līdz blogam un šoruden mūsmājās būs uz repeat.

Lai gan esmu visēdāja, man joprojām patīk paeksperimentēt ar dažādiem produktiem, un šoreiz tapa kūka bez piena produktiem un olām. Bet, ja Tev tas nav aktuāli, droši izmanto klasiskos piena produktus un olas, ko esmu norādījusi pie produktu saraksta.

Meklējiet rokā zilās plūmes, un lai šoruden plūmju kūkas top katrā mājā!

Plūmju kārtai:

  • 150 g cukura
  • 80 ml ūdens
  • 2 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas (vai sviesta)
  • 11 – 12 zilās plūmes

Kūkai:

  • 200 g sojas jogurta (vai grieķu jogurta)
  • 150 g kokosriekstu eļļas (vai sviesta)
  • 160 g ābolu biezeņa (vai 3 olas)
  • 250 g miltu
  • 150 g cukura
  • 1.5 tējkarote cepamā pulvera
  • 1 tējkarote sodas
  • 1/2 tējkarote sāls
  • 1/2 – 1 tējkarote piparkūku garšvielu maisījuma (vai kanēļa)
  • Sakarsē krāsni līdz 190 grādu temperatūrai. Kūkas formu izklāj ar cepampapīru.
  • Sāk ar plūmju kārtas pagatavošanu. Katliņā samaisa cukuru ar ūdeni un liek vārīties. Uz diezgan straujas uguns vāra nemaisot, līdz iegūta dzintaram līdzīga karameles krāsa (man tas aizņēma 10–11 minūtes). Tikmēr arī sagriež plūmes plānās šķēlēs.
  • Kad karamele iegūta vēlamajā krāsā, katliņu noņem no uguns un iemaisa kokosriekstu eļļu. Tad karameli lej kūkas formā un izlīdzina pa formas pamatni. Karamelei virsū pa apli kārto plūmju šķēlītes, līdz visa kūkas formas pamatne ir noklāta ar plūmēm.
  • Tad gatavo biskvītu. Blenderī sablendē jogurtu ar kokosriekstu eļļu un ābolu biezeni (to var arī vienkārši sakult bļodā).
  • Citā bļodā samaisa visas sausās sastāvdaļas un tām pievieno sablendētās mitrās sastāvdaļas. Samaisa, līdz mīkla kļūst viendabīga un visas sastāvdaļas ir labi samaisījušās kopā. Svarīgi ir lieki nepārmaisīt, jo tad kūka nebūs tik gaisīga.
  • Mīklu lej virsū plūmju kārtai un izlīdzina. Cep krāsnī 190 grādos 55 minūtes. Tad kūku izņem no krāsns un 30 minūtes atdzesē.
  • Kad kūka padzisusi, formai noņem maliņu un kūku apgriež otrādi uz šķīvja – ar augšpusi uz leju. Tagad jābūt tā, ka plūmju kārta nonāk augšpusē.
  • Pasniedz uzreiz vēl siltu kopā ar saldējumu, bet labi garšos arī atdzisusi.