GATAVOT

Gaisīgā aveņu kūka

Pavisam vienkārša kūka
Pagatavošanas laiks — 
1H
Veģetārs
PAgatavošanas laiks:
1H
Veģetārs

Gatavot ievārījumu no rudens avenēm nu jau ir mana mazā tradīcija. Tas ir mans mīļākais ievārījums, ko īpaši izbaudu ar svaigi ceptām vafelēm un putukrējumu. Bet šoreiz stāsts ne par ievārījumu.

Tiku pie savām avenēm, bet nevarēju tās visas ielikt ievārījumā. Ļoti kārojās daļu aveņu iecept kūkā. Tādā pavisam vienkāršā un gaisīgā. Un tieši tāda kūka man izdevās. Pēc skata diezgan necila, bet garšo tā, ka grūti apstāties pie viena gabaliņa.

Avenes var droši izmantot arī saldētas, pirms cepšanas gan atlaidinot. Aveņu vietā droši var izmantot arī citas ogas, piemēram, ķiršus vai upenes.

  • 280 g miltu
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera
  • Šķipsna sāls
  • 120 g mīksta sviesta
  • 150 g brūnā cukura
  • 3 olas
  • 90 g grieķu jogurta
  • 120 ml piena
  • 250 g aveņu (svaigu vai saldētu un atlaidinātu)
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • 1 ēdamkarote pūdercukura (var iztikt bez)
  • Krāsni sakarsē līdz 200 grādu temperatūrai. Kūkas formu (25 cm) iesmērē ar sviestu vai eļļu.
  • Bļodā samaisa sausās sastāvdaļas – miltus, cepamo pulveri un sāli.
  • Citā bļodā ar mikseri vai karoti sakuļ sviestu ar cukuru, tad pa vienai pievieno olas un tuprina kult, līdz masa ir krēmīga.
  • Sviesta masu pievieno bļodā pie sausajām sastāvdaļām kopā ar jogurtu un pienu, un visu samaisa tā, lai sastāvdaļas ir labi sajaukušās, bet nevajag lieki pārmaisīt.
  • Avenes bļodiņā apber ar miltiem un izmaisa. Tad tās viegli iecilā mīklā – es mīklai pievienoju aptiveni 2/3 aveņu, pārējās pataupīju un vēlāk liku virsū uz mīklas.
  • Mīklu lej kūkas formā un izlīdzina. Pa virsu kārto atlikušās avenes. Cep 200 grādos 40 minūtes. Gatavu kūku atdzesē 10 minūtes un caur sietiņu pārkaisa ar pūdercukuru.